Coronatoegangsbewijs verplicht bij betreden kantine

Vanaf 25 september 2021 hebben we te maken met het coronatoegangsbewijs (CTB). Dit CTB is een verplichting voor de gasten van horeca (eet- en drinkgelegenheden), waaronder ook de sportkantines (binnen).

Dit betekent dat je ook in de kantine van Smash’70 vanaf zaterdag 25 september alleen plaats mag nemen als je een coronatoegangsbewijs kunt tonen in de vorm van een QR-code op je telefoon of op papier in combinatie met een identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedere bezoeker van 13 jaar of ouder. 

Voor onze club, waarbij de kantine centraal in de accommodatie gelegen is en grenzend aan de speelzaal en kleedkamers, is dit een hele lastige situatie. Wij willen de leden/barmedewerkers niet opzadelen met de plicht om iedereen te controleren, maar aan de andere kant is het helaas geen optie om deze dwingende maatregel te negeren. Een andere mogelijkheid dan deze is er niet.

Er zijn verschillende momenten waarop onze kantine gebruikt wordt en er controle moet plaatsvinden;

  1. Na de trainingen: hiervoor gaan wij in gesprek met de trainingsgroepen, die veelal in redelijk vaste samenstellingen trainen. Het zou fijn zijn als wij de controles met jullie kunnen organiseren.
  2. Competitieavonden senioren: hiervoor vragen wij de barbediende van dienst om de CoronaCheck Scanner alvast te downloaden. Aanvullend zal er een bestuurslid aanwezig zijn op het piekmoment tussen 19.00 en 20.30 uur (inloop van competitieteams die om 19.45 uur starten).
  3. Competieochtenden jeugd: hiervoor vragen wij de barbediende van dienst om de CoronaCheck Scanner alvast te downloaden. Aanvullend zal er een bestuurslid aanwezig zijn op het piekmoment tussen 9.00 en 10.30 uur (inloop van competitieteams die om 10.00 uur starten).
  4. Eredivisie wedstrijden: de controles bij deze wedstrijden worden door de bestuursleden opgepakt. Indien iemand daarbij wil assisteren is dat meer dan welkom! 

We doen een dringend beroep op onze leden en bezoekers om te zorgen dat zij bij het bezoek aan onze kantine, zowel een CTB (coronatoegangsbewijs) als een identiteitsbewijs ter controle bij zich hebben. Kun je deze zaken niet tonen, maak dan geen gebruik van onze kantine. 

Sluitingstijd
Ook blijft de regel bestaan dat horeca, dus ook wij, uiterlijk om 24.00 uur gesloten moet zijn. Dat betekent dat de spelers van competitiewedstrijden die laat in de avond eindigen zich nog kunnen douchen/omkleden maar verder geen gebruik meer kunnen maken van de kantine.

Wat als ik geen CTB heb maar wel wil sporten?
Dat is mogelijk en moeten we ook toestaan. Tijdens het sporten (actief bezig zijn) gelden immers geen beperkingen. Geef bij de controle aan dat je geen CTB hebt, maar alleen in de speelzaal zal verblijven. Na afloop verlaat je de accommodatie ook direct. We vertrouwen erop dat hier gehoor aan gegeven wordt. 

Wat ons betreft is het enige goede nieuws dat de 1,5-meter-maatregel daarbij vervalt, maar verder wordt het ons alleen maar lastiger gemaakt.

Hoe kom je in het bezit van een Coronatoegangsbewijs?

Smartphone: Je krijgt een QR-code voor de CoronaCheck-app wanneer je: langer dan twee weken gevaccineerd bent, recent corona hebt gehad en een herstelbewijs hebt of getest bent op corona door bijvoorbeeld Testen voor Toegang (deze codes zijn maar 24 uur geldig). Tevens heb je een DigiD nodig om in te loggen op de CoronaCheck-app. Wil je een QR-code aanmaken, maar heb je geen telefoon of laptop, dan zijn er een paar opties mogelijk.

Printen: Wanneer je geen smartphone hebt of met twee personen een smartphone deelt, is het handiger om je QR-code te printen. Via de website van CoronaCheck kan je inloggen met je DigiD om je bewijs te printen. Op de site kun je kiezen uit verschillende opties, zoals een negatieve test of een vaccinatie- of herstelbewijs, om je bescherming tegen corona aan te tonen. Vervolgens krijg je van een van deze drie mogelijkheden een pdf-bestand dat je kan printen. Ook als je wel over alles beschikt voor de app is het handig om het bewijs te printen. Zo kan je nooit voor een gesloten deur komen te staan als je telefoon onverwachts uitvalt. Een printbewijs is een jaar geldig. 

Bellen: Wie geen computer, laptop, DigiD of printer heeft, kan ervoor kiezen om via de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421) een geprinte versie opgestuurd te krijgen. Het is echter alleen mogelijk om een QR-code op te laten sturen als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt. Een bewijs van Testen voor Toegang is maar 24 uur geldig, wat te kort is voordat de toegestuurde code binnen is. Als je met de helpdesk belt, moet je je BSN en postcode doorgeven.

Privacy: Op het gebied van privacy is een papieren versie minder veilig dan de digitale, meldt de Rijksoverheid. De code op je telefoon verandert om de zoveel minuten, terwijl de code op papier dat niet doet. Hierdoor kan degene die de code scant, zien waar deze eerder is gebruikt. Bij een code op je telefoon ziet de scanner alleen de eerste letter van je voornaam en/of achternaam en je geboortedatum.